Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Герт Вилдерс и Марин льо Пен призоваха за референдуми в Холандия и Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер определи резултатите от британския референдум като тъжни за Европа и Великобритания. Решението на британците за напускане на ЕС нанасят големи щети и на двете страни, заявиха от ръководството на Европейската народна партия. Според водещата политическа сила в Европейския парламент преговорите за напускане на Обединеното кралство трябва да приключат в двугодишния срок, залегнал в Лисабонския договор, без специално отношение към Лондон.

Полският му колега Витолд Вашчиковски заяви, че излизането на Великобритания е лоша новина, която налага промяна в идеята за Европейския съюз.

Евроскептиците приветстваха решението на британците да напуснат Европейския съюз.

Лидерът на крайнодесния Национален фронт във Франция Марин льо Пен призова за аналогичен референдум в своята страна. По-рано през седмицата тя заяви, че Франция има хиляда причини в повече от Великобритания, за да напусне ЕС.

Лидерът на Партия на свободата в Холандия Герт Вилдерс заяви, че ще също ще свика референдум, ако спечели парламентарните избори през март догодина.

Искаме да контролираме нашата страна, нашите пари и нашите граници, каза Вилдерс малко преди окончателните резултати от вота във Великобритания.

И във Франция, и в Холандия евроскептичните партии са много силни. Националният фронт спечели почти 28 процента от гласовете на регионалните избори миналия декември, а Льо Пен е сочена като един от основните претенденти за президентските избори във Франция, които са насрочени за догодина. Повечето анкети показват, че Партията на свободата, която критикува имиграционната политика на Евросъюза, е фаворит на холандските избиратели. 54 процента от тях биха искали референдум. Мнозинството обаче е за реформа на Съюза, а не за напускането му.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44