Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Русия не се е месила в референдума на Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин, който е на посещение в узбекистанската столица Ташкент за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, коментира изхода от референдума във Великобритания. Русия не се е месила в референдума за излизане от ЕС, проведен вчера, подчерта Путин, като добави, че изборът е направен от британските граждани.

Изявленията на премиера Дейвид Камерън преди референдума, в които той говори за руската позиция, нямат и никога не са имали основания. Мисля, че това не е нищо повече от некоректен опит да повлияе на общественото мнение в своята страна.
Руският президент заяви, че Москва ще анализира последствията от вота и ще се опита да намали ефекта върху руската икономика:
Ще се опитаме да сведем до минимум някои негативни ефекти върху нашата икономика, произтичащи от това решение. Ще видим - ако сега засяга пазарите и валутите, тогава, разбира се, ще се отрази и на пазарните индекси и цените на нашите традиционни стоки. Аз обаче съм убеден, че това скоро ще бъде коригирано.

От своя страна, външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че не знае как "Брекзит"-ът ще повлияе върху ситуацията в ЕС.

Според председателя на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, Валентина Матвиенко, изходът от референдума във Великобритания е свидетелство за противоречията в Евросъюза. Матвиенко го сравни с "гръм от ясно небе" и добави, че след него много неща може да се изменят.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика в Руската дума Алексей Пушков определи случилото се като  земетресение с дълготрайно измерение.

Заместник-министърът на енергетиката на Русия Алексей Текслер прогнозира, че изходът от британския референдум няма да повлияе на реализирането на газопровода „Северен поток 2“. Според него обаче "Брекзит" може да повлияе в краткосрочен план върху нивото на цените на петрола и газа, което може да се отрази и върху руската икономика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44