Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бохуслав Соботка отхвърли идеите Чехия също да опита да излезе от ЕС

Бохуслав Соботка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания за трети път, след Наполеон и Хитлер, предпазва Европа от едно "чудовище" - от "Брюкселския елит", заяви днес Вацлав Клаус. Според известния с евроскептицизма си бивш президент на Чехия, след британския референдум милиони европейци от различни членки на Евросъюза ще поискат да не са повече част от него. Вълна на национализъм и сепаратистки тенденции, очаква и чешкият премиер Бохуслав Соботка.

ЕС трябва да реагира бързо, да минимизира последиците от резултата на референдума за гражданите на ЕС и Чешката република, коментира Соботка. Той отхвърли предложенията на някои чешки политици страната също да опита да излезе от ЕС. По думите му това би било против националните интереси и няма никаква рационална причина.

Разочарование изрази чешкият президент Милош Земан. Според него тандемът Франция-Германия няма да бъде компенсиран от британското влияние, а Европейската комисия ще има по-свободни ръце. Като един от най-важните фактори в британското решение Земан посочи страха от миграцията. Президентът предупреди и за негативното отражение върху условията за бизнес.

Според Съюза на промишлеността и транспорта излизането на Великобритания е лоша новина за европейския и чешки бизнес. Тя е третата по важност дестинация за чешките износители, изпреварвайки Полша в класацията.

Според Министерството на труда може да се предполага, че Великобритания ще ограничи свободния достъп на чехите до трудовия пазар, съответно и британците ще трябва да получават разрешение за работа.

Близо 37 хиляди чехи са работили във Великобритания  през миналата година - най-често в сферата на услугите и туризма, но има и 1200  лекари. В Чехия живеят над 6000 британци, близо 1700 от тях - със статут на  постоянно пребиваващи.

Усложнения очакват и от чешкото Министерство на пръвосъдието. По-дълга, по-скъпа и по-малко ефективна се очаква да бъде процедурата по предаване на обвинени и на осъдени лица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44