Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джъстин Трюдо: Канадската икономика е достатъчно стабилна след британския референдум

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отзвукът от решението на британските гласоподаватели достигна и Канада, където канадският долар днес отбеляза спад от 1,5% на финансовите пазари. Въпреки това, премиерът Джъстин Трюдо обяви, че канадската икономика е достатъчно стабилна и диверсифицирана, за да издържи на несигурността на световните пазари след решението на британските граждани за излизане от ЕС.

"За инвеститорите речникът на страха вече включва и думата "Брекзит"" и "Кървава баня на финансовите пазари" - това са само две от заглавията на първите страници на канадските всекидневници след срива на британската лира с над 10% до 30-годишно дъно и повсеместните резултати на европейските и азиатските финансови пазари след обявяване на резултатите от британския референдум. В Канада националната валута отбеляза спад от 1,5% при отваряне на пазарите, като се очаква днес да достигне най-ниските си нива от шест години насам.

Финансови анализатори коментират, че Канада рискува да загуби значителен дял от прогнозирания икономическия ръст от 2,2% заради решението на Лондон. Това ще се дължи не толкова на търговията с Обединеното кралство, която се равнява на около 3% от канадската външна търговия, или около 16 милиарда долара, а на несигурността на пазарите и намаляване на очакваните инвестиции в световен план, включително и в Канада.

Канадският премиер Джъстин Трюдо, който беше сред световните политици, подкрепящи оставането на Лондон в Евросъюза, заяви, че Канада уважава избора на британците. Трюдо заяви още, че дълбоките исторически връзки и общи ценности са причина Канада да е естествен партньор както на Обединеното кралство, така и на ЕС. Това партньорство ще се запази и за в бъдеще, докато Лондон и Брюксел договарят новите си взаимоотношения, посочи още канадският премиер.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44