Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Берлин се срещат външните министри на държавите-основателки на ЕС

| обновено на 25.06.16 в 12:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер се среща с петима свои колеги от ЕС в Берлин днес, за да обсъди излизането на Великобритания от блока. Преди началото на срещата Щайнмайер посочи, че Европейският съюз не трябва да изпада в истерия след резултата от допитването. Политиците трябва да се вслушат в очакванията на европейските правителства, но и в очакванията на европейските народи, каза още германският външен министър, цитиран от Асошиейтед прес.

Канцеларията на Щайнмайер заяви, че днешната среща е една от многото, които се провеждат в сегашния период, и не трябва да се възприема като "някакъв ексклузивен формат".

В Берлин рано сутринта пристигнаха външните министри на държавите-основателки на ЕС -  Хранция, Холандия, Белгия, Люксембург и Италия. Темата на срещата е новата ориентация на ЕС след излизането на Великобритания.

В понеделник пък със своите колеги от тези държави и председателят на ЕС Доналд Туск ще се срещне канцлерът Ангела Меркел.

Щайнмайер посрещна гостите си във вила "Борсиг" на езерото Тегел край Берлин. В началото на разговорите той посочи, че ЕС е успешен проект, който гарантира мир и стабилност. "Няма да оставим да ни вземат тази Европа", заяви пред журналисти Щайнмайер. "Не можем да си избираме искаме ли обща Европа или не – не става дума за желание. Ние имаме нужда от нея", каза още германският външен министър.

В Берлин се очаква да бъде съставен документ с предложения за бъдещото развитие на ЕС. В т. нар. "Берлинска декларация" ще се предложи на страните членки да се предоставя повече свобода и ако те не желаят да участват в различни интеграционни стъпки, да имат това право. Обмисля се и как ЕС да бъде направен по-функционален.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44