Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск открито осъди арменския геноцид

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск, който е на посещение в Армения, открито осъди геноцида над арменците през 1915 г., извършен от Османската империя. Това стана по време на посещението на папата в мемориалния център в столицата Ереван, където той положи цветя пред загиналите един милион и петстотин хиляди арменци. По време на словото си папа Франциск използва за трагичните събития от 1915 г. арменския термин “МецЕгерн“, означаващ голямо злодеяние, допълвайки го с думата "геноцид" и добави, че това е била "първата от серията плачевни катастрофи, белязали миналия век". 

Прессекретарят на Ватикана отец Фредерико Ломбарди, коментира, че няма причини Светият отец да не използва тази дума в дадения случай. Реалността е такава,това е очевидно и никога Ватикана не е отричала това, подчерта той.

По време на няколкодневното си посещение в Армения папа Франциск посети и град Гюмри, намиращ в северозападната част на страната, където отслужи меса, а после с главата на Арменската апостолическа църква патриарх Карекин Втори отслужиха молитва за мир на земята.

По време на съветските години и атеизма Гюмри се превръща в символ на съпротивата срещу този период и в един от централните храмове, посветен на "Пресвета Богородица", православни и католици са можели да извършват своите църковни обреди пред  двата олтара. Гюмри е трагично известен с последствията от земетресението в града през 1988 година, по време на което загинаха хиляди хора. 

В Армения отделят сериозно място на посещението на главата на Римокатолическата църква в Задкавказието и изразяват задоволството си, че визитата не е в рамките на обиколка в региона, а специална в страната им. 

Наесен папа Франциск ще посети и Грузия и Азербайджан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44