Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева: Пшеницата поевтинява заради добра реколта по света

Десислава Танева
Снимка: Венелина Попова

Цените на пшеницата вървят надолу заради добрата реколта в Русия, Украйна и Америка, заяви министърът на земеделието Десислава Танева при официалния старт на националната жътвена кампания в радневското село Тихомирово. В понеделник приключват директните плащания за тази година, 114 хиляди са всички бенефециенти, 263 стопанства ще получат над 150 хиляди евро субсидии след съответните редукции. 

5 милиона тона пшеница е очакваният добив от 11 милиона декара, 12 процента повече са засетите площи, посочи министър Танева:

България влиза в тази кампания с по-голям преходен остатък - близо два пъти повече, отколкото миналата година и с 12 процента очаквано по-високо общо производство.

По 430 кг от декар е прогнозният среден добив – по-висок от миналогодишния, 65 на сто е за износ. Цената на тон пшеница на световните пазари „зависи от много международни фактори – и от наличностите и запасите по света, и от две три структоро-определящи борси“, коментира Десислава Танева. Тя не очаква поскъпване на хляба и се надява да има баланс на цената, която да удовлетворява всички по веригата. Пропадналата от дъждовете реколта е 14 процента,  изчислените щети са под средните



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44