Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Милиони британци искат нов референдум“, този път "за влизане в Европейския съюз“, пише ТРУД, цитирайки петицията до Камарата на общините. "Друга петиция зове за отцепване на Лондон и присъединяването му към Съюза. Тя бързо бе подкрепена от над 130 хиляди души“. Шотландия пък "търси спешно преговори с Брюксел, за да остане в блока“, съобщава вестникът.

"Brexit отключи буря от референдуми“, пише 24 ЧАСА. "Два милиона британци искат прегласуване за членството в Евросъюза, Шотландия ще прави допитване за независимост, движение иска да питат тексасците да се отцепят ли от САЩ, словашки националисти с подписка за референдум за излизане от ЕС“, допълва вестникът.

24 ЧАСА помества и материал със заглавие "Германия и Франция преправят ЕС“. Двете държави са готови с план за промени в Съюза след излизането на Великобритания. Очаква се той да бъде огласен след кризисно съвещание в Борсиг, край Берлин, на външните министри на шестте държави, основателки на Европейската общност - Германия, Франция, Белгия, Холандия и Люксембург. Планът допуска повече свобода на отделните страни-членки, които не желаят да участват "в различни интеграционни стъпки“.  "Обмисля се и как Европейският съюз да стане по-функционален, без това да означава създаване на нови и нови институции. Също така ще се спре предаването на още суверенитет на Брюксел“, пише авторът на материала Капка Тодорова.

"Лондон заключи парите на нашите, българите в шок“, пише СТАНДАРТ в челния си материал. "Наши гурбетчии във фермите на Острова алармираха притеснено, че не могат да изпращат суми към семействата си в родината". Банкови служители "им обяснили, че преводи ще могат да се правят чак след седмица. Не било изключено обаче срокът да се удължи двойно. Междувременно спадът на лирата продължи“, пише СТАНДАРТ. Вестникът цитира български гурбетчия, който очаква, че печалбите на хора като него ще паднат "в пъти“ заради очаквания скок на цените на храните и горивата.

"Българите в Англия няма да изгубят правата си“, пише 24 ЧАСА, цитирайки уверенията на вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева.

ТРУД също цитира Кунева, но в качеството й на министър на образованието. Четири хиляди и петстотин учители се пенсионират тази година, а догодина ще са повече. Какво казваме на младите преподаватели с 600 лева заплата, пита министърът. "Кунева продължава да твърди, че ще има по-високи заплати“, въпреки че премиерът Борисов каза, че "разчети за това не са правени“, отбелязва ТРУД.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44