Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на черешата в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Череша от сорта "Райниес" с размер 35 мм, печели приза за най-едър плод на завършващия днес Празник на черешата в Кюстендил. 

Това е национален рекорд, каза директорът на института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов. Любопитното е, че черешата рекордьор е обрана в местността "Почивалото" край село Граница, където и преди две години е добита череша, но от канадския сорт "Самид", чиито диаметър тогава бил 34 мм, отбеляза проф. Домозетов. Читалището от село Драговощица печели първа награда за най-красиво вешало - това е местно изобретение, представлява пръчка с нанизани на нея двойни череши с дръжките им. Изисква се умение и въображение да направиш красиво вешело. Призът за най-оригинално занаятчийско участие беше даден на Радка Вацева за стъклопис. Композицията ѝ изобразява череши върху сервиз за кафе.

Над 30 читалища, културни домове, клубове, кметства, детски градини, представители на занаятчийската камара участваха в уникалния празник на кюстендилската череша, който се прави за девети път, обявиха от общината. Местни краеведи установили, че де факто празникът има прототип от 1896 год. когато в Кюстендил е организирано първото овощарско представление. Този път заради измръзване при насажденията добивите на череши в Кюстендилско е слаб, около 2 хил. тона. Затова пред щандовете на участници в празника се извиха опашки от желащите да си купят клиенти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44