Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландия обмисля да блокира излизането на Великобритания от ЕС

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландия обмисля да блокира по парламентарен път излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Пред Би Би Си първият министър Никола Стърджън заяви, че ще поиска парламентът в Единбург да наложи вето на "Брекзит": 

Това вероятно сега предизвиква гнева на много хора в Шотландия, докато сме изправени пред перспективата да напуснем Европейския съюз против волята си. Не аз създадох тези проблеми, а трябва да се опитам да намеря най-добрия начин да ги преодолеем. Не се преструвам, че това може да стане лесно или без усложнения, но ще дам всичко от себе си, за да го направя по най-добрия начин, в интерес на хората, за чиято защита съм избрана да мисля на първо място.

Според механизма за прехвърляне на някои правомощия, законодателството, с което Лондон би задействал излизане от ЕС, трябва да получи съгласието на регионалните парламенти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Шейсет и два процента от избирателите в Шотландия гласуваха за оставане на Великобритания в ЕС на проведения в четвъртък референдум.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44