Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данута Хюбнер: Нямаме ли Великобритания в ЕС, няма да имаме и английския език като официален

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще се наложи промяна на европейските закони относно английския като официален език в ЕС, след излизането на Великобритания. Това отправи като предупреждение Данута Хюбнер, председателна Комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент (ЕП):

Английският е един от официалните езици, защото е декралиран като такъв от Обединеното кралство. Също така той е работен и дори доминиращ език за европейските институции.

Чл. 342 от Договора за официалните езици се базира на регламент от 1958г. Според него всяка държава-членка има право да заяви само 1 език като официален за ЕС. Регламентът ще трябва да се промени с единодушие, защото Ирландия е заявила само келтския, а Малта - само малтийския език. Следователно нямаме ли Великобритания, няма да имаме и английския език,
 допълни председателят на Комисията по конституционни въпроси в ЕП.

Европейският парламент има решаващ глас за одобрението на условията по британското напускане, както и за евентуална бъдеща сделка за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство. 

Депутатите от ЕП искат постоянен достъп до информация от бъдещите преговори с Великобритания за нейното излизане
, допълни Хюбнер. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44