Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Шокът от британския референдум не пуска пазарите, пише "КАПИТАЛ DAILY" в репортаж за вчерашния спад на европейските фондови пазари. 
Български износители са притеснени за бизнеса си след Brexit. Очакванията на бизнеса са за негативен ефект от излизането на Великобритания от Евросъюза, тъй като обезценяването на паунда, евентуалното въвеждане на мита и увеличаването на бюрокрацията ще направят експорта към Обединеното кралство по-труден. Островът е седмият най-голям пазар за български стоки с обем от милиард и 150 милиона лева през 2015 година, пояснява "КАПИТАЛ DAILY".
"НОВИНАР" цитира в челната си публикация заместник-министъра на икономиката Даниела Везиева, която твърди, че България може и да спечели от излизането на Обединеното кралство от Евросъюза, защото ще се отворят различни икономически ниши. Все повече българи се завръщат от чужбина, за да стартират свой бизнес у нас, твърди още заместничката на Божидар Лукарски.
"ДУМА" цитира изявление на вицепремиера Меглена Кунева, че „България все повече се утвърждава като крайна дестинация за мигранти, търсещи убежище“. Казвайки това, Кунева стана първият представител на управляващите, който излезе от обичайната мантра, че чужденците само минавали през страната на път за Западна Европа, отбелязва вестникът.
„Класирането за елитните гимназии показва, че математиката отново е на мода. В математическите гимназии се влиза най-трудно и с най-висок бал“, пише "24 ЧАСА". За втора поредна година Софийската математическа гимназия е номер 1 в столицата. Русе, Пловдив, Варна и Бургас са другите големи градове, в които математическите гимназии са на първите места в подреждането“, отбелязва "24 ЧАСА".
Математическата гимназия в столицата е с най-висок минимален праг за влизане, но „Втора английска гимназия е най-желаното училище на първото класиране след седми клас“, отбелязва "СТАНДАРТ".
„Закриха 1 386 места в гимназиите“, пише по темата "МОНИТОР". „69 паралелки, за които не са се събрали достатъчно кандидати, са закрити в седем областни града след първото класиране за прием в 7-и клас“, показала проверка на вестника. Става дума за София-град, Пловдив, Велико Търново, Варна, Стара Загора, Благоевград и Добрич.
„Въпреки всички обещания за намаляване на държавната администрация чиновниците отново започнаха да се множат“, пише вестник "СЕГА" в материал под заглавие:„Всеки шестнадесети българин е чиновник“.
Държавната и общинската администрация наброяват повече от 136 хиляди души. „Сред най-набъбналите е министерството на земеделието, чиято администрация расте на фона на периодични скандали за проблемно усвояване на еврофондовете. А бумът на нови административни структури предстои - ще се създават агенции за електронно управление и за сертифициране на средствата за земеделие от ЕС“, допълва вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44