Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ: 69 милиона малки деца по света могат да загубят живота си заради бедност

От 1990 г. в световен мащаб смъртността на деца под пет години е намаляла наполовина

Организацията на ООН УНИЦЕФ предупреди, че 69 милиона малки деца по света ще загубят живота си заради бедност, ако правителствата и международни организации не увеличат усилията си в най-кратки срокове. В годишния доклад на организацията "Положение на децата по света“ е направена прогноза до 2030 година. 

Два пъти по-вероятно е най-бедните деца да умрат преди петия си рожден ден и да бъдат хронично недохранени от по-богатите. Също така при момичетата от най-бедните семейства е два пъти по-вероятно да се оженят като деца, отколкото богатите им връстнички, се посочва в доклада на УНИЦЕФ.

Никъде перспективата не е по-мрачна, отколкото в Африка, на юг от Сахара, където най-малко 247 милиона деца живеят в изключителна бедност, лишени от това, от което се нуждаят, за да оцеляват и да се развиват. Почти 60 на сто от младежите от най-бедната една пета от населението са имали по-малко от четири години образование. Отричането на равни шансове в живота на стотици милиони деца е повече от това да бъде застрашено бъдещето им.

Подхранването на неравностойност между поколенията застрашава бъдещето на цели общества, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. В доклада се посочва, че е отбелязан значителен прогрес за спасяването живота на децата, когато те получават образование и хората излязат над нивото на бедност.

От 1990 година в световен мащаб смъртността на деца под пет години е намаляла наполовина, но този напредък не е нито достатъчен, нито справедлив, се казва в доклада на международната организация.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44