Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Борисов иска ясна позиция от Европейската комисия за АЕЦ „Белене“. За това пишат на първите си страници „Стандарт“, „Новинар“ и „Сега“.

„Труд“ цитира министър-председателя, който е поискал от председателя на Европейския съвет Доналд Туск уверения, че проектираният газов хъб отговаря изцяло на европейското законодателство. Борисов и Туск са обсъдили още възможните действия след арбитража за АЕЦ „Белене“ и неопределеността около проекта „Южен поток“. Ден по-рано руският енергиен министър Александър Новак обяви, че ако Европейската комисия и България се съгласят, Москва е готова да построи „Южен поток“ и да гарантира доставките на газ по него, пише „Труд“. Вестникът цитира представител на „Газпром“, който допуска реализация на алтернативния проект - „Турски поток“, след помирението между Реджеп Ердоган и Владимир Путин.

Всички вестници отразяват атентата в Истанбул, при който загинаха над 40 души.

Градът е „отново в кръв“, пише „Новинар“ в статия на първата си страница.

„Заради касапницата на летище „Ататюрк“ нашенци горят с пари за почивки в Турция“, съобщава „Монитор“.

„Стандарт“ обръща внимание на „невижданите“ мерки за сигурност на софийското летище след събитията в Истанбул. „Жандармерия спира колите още на завоя към двата терминала. Униформените проверяват багажници и записват данните от шофьорските книжки на временните КПП-та. Патрулните двойки, които следят за сигурността преди чекирането на полетите, са вече удвоени.“

Вестник „Сега“ коментира промените между първо и второ четене в закона за МВР, анонсирани вчера от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. „ГЕРБ напълно обезсмисли реформата в МВР. Остават и големите обезщетения при напускане на служителите, и дългите отпуски“, посочва вестникът, припомняйки, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова настоява за максимум 12 заплати обезщетение, докато Цветанов оставя 20-те заплати, при условие че служителят е натрупал 25-годишен стаж.

Запитан дали с промените на ГЕРБ не се бламира министър Бъчварова, председателят на парламентарната група обясни, че има конструктивен диалог с нея, пише по темата „24 часа“. Цветанов уточни, че промените са внесени след консенсус, постигнат в разговори с МВР, посочва вестникът.

По повод вчерашните решения на Народното събрание „Капитал дейли“помества материал със заглавие „Новата Комисия за защита на конкуренцията - партийни квоти и спорни фигури.“ „Изборът на нови членове на КЗК показа, че дори подборът на най-важния за бизнеса регулатор в държавата не става на принципа експерти със знание, опит и добра репутация, а е изцяло подчинен на партийни договорки“, пише вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44