Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът ратифицира протокола за присъединяването на Черна гора към НАТО

Снимка: БГНЕС

Парламентът ратифицира с огромно мнозинство протокола за присъединяването на Черна гора към НАТО. Алиансът може да бъде гарант за сигурността и стабилността в региона, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов

Искам да поздравя Черна гора, че става част от Северноатлантическия пакт и нека да припомня, че вече са участвали в мироопазващи мисии в Афганистан и в Сомалия и са били съпричастни към целите, които си поставя НАТО и силна и обединена Европа. Нека да им пожелаем успех в отворените глави за присъединяването към Европейския съюз. Те винаги ще имат подкрепата на българския парламент в тяхното намерение да бъдат част от силна и обединена Европа и да бъдат част от НАТО.

На 2 декември 2015 година на заседание на Северноатлантическия съвет бе взето решение за отправяне на покана към Черна гора и за финализиране на преговорите за членство в Алианса.

С това действие беше потвърдена политиката на НАТО на отворени врати, както беше очертана на срещата на върха в Уелс.

С декларация от 17 декември 2015 година Народното събрание на Република България декларира подкрепа за Черна гора в преговорния процес до подписване на присъединителния протокол и изрази готовност да приключи в най-кратки срокове процедурата по ратифициране на протокола за присъединяване на Черна гора.

Протоколът за присъединяването на Черна гора ще влезе в сила, след като всички страни - членки на НАТО уведомят правителството на САЩ, че са го ратифицирали.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44