Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 години и 4 месеца затвор получи шофьорът на неизправен камион заради смъртта на трима души

3 години и 4 месеца ефективна присъда получи 42-годишният Орхан Шабанов за пътния инцидент край Върбица миналата година. Шабанов е признат за виновен, че при управление на неизправен камион е причинил по непредпазливост смъртта на трима берачи на див чесън и телесни повреди на други петима.
 
Подсъдимият Орхан Шабанов, призна напълно вината си, както и фактите около инцидента. Съдът му отне правото да управлява моторни превозни средства за 4 години и 6 месеца. Пострадалите не предявиха граждански искове.

Инцидентът стана през април миналата година. Шабанов превозвал набрания див чесън, но берачите натоварили дърва за огрев за лични нужди и се качили в каросерията, въпреки че е бил осигурен друг тарнспорт.

Според закона, не повече от 8 души могат да бъдат превозвани по този начин, а вътре е имало 28.

На завой във Върбишкия проход, спирачките отказали, камионът се ударил в мантинелата и работниците паднали в дере. Експертизите сочат неизправна спирачна система и кормилна уредба, липса на застраховка "Гражданска отговорност", както и натехнически преглед.

Според адвоката му, Шабанов не е знаел за неизправностите.

Съжавялам много, заяви пред съда подсъдимият.

 От защитата обявиха, че вероятно ще обжалват присъдата.

Дали ще протестирам е рано да се каже. Да видим мотивите. Това, което се получи като присъда, е съизмеримо с това, което поисках, заяви прокурор Румен Рачев.

Трябва някакво наказание, каза една от пострадалите.
 
 Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44