Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес, през интернет, всеки може да провери дали се превозва законно дървесина

Снимка: БГНЕС

От днес влезе в сила изискването за издаване на електронен превозен билет за дървесината, добивана в частните, общинските и църковните гори. В държавните стопанства системата беше въведена в началото на годината. Първите демонстративни проверки в частни гори бяха направени в Кюстендил.

Електронният превозен билет, който се издава онлайн позволява пълна проследяемост на дървесината от гората до крайните обекти. От днес той е задължителен за всички собственици на гори. 700 частни лицензирани лесовъди са преминали на специално обучение в Изпълнителната агенция по горите.

Санкциите за използване на старите хартиени билети са сериозни,

каза Красимир Каменов - заместник-директор на агенцията:

Ще има масови проверки. Глобите не са никак малки. Дървесината се конфискува. Автомобилът, с който се превозва дървесината също.

Софтуерната система за проследяемост на дървесината, която е собственост на Изпълнителната агенция по горите, позволява на всеки заинтересован от опазването на гората да направи справка в системата, допълни Красимир Каменов:

Всеки един гражданин, който забележи, че се движи автомобил с дървесина, ако разполага с интеренет на своя телефон, влиза в публичния сайт на Агенцията по горите, пише само номера на автомобила и веднага системата му показва, дали този автомобил превозва законно дървесина, дали има издаден превозен билет или не.

От началото на 2017 г. онлайн системата ще бъде въведена и в преработвателните предприятия чрез т.нар. електронен дневник, което ще сведе до мининум възможността незаконната дървесина да влезе в цеховете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44