Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на греховно облекло в Габрово

Габрово, Регионален исторически музей

Историческият музей в Габрово представя в изложба греховното облекло на габровката през Възрожденския период и характерните за региона накити и мотиви. Колекцията, в която е показан женският накит за глава - сокай, ще е на разположение на посетителите през целия юли.

В началото на 19 век официално било забранено на жените да носят сокай. Църквата преследвала разкошните облекла и накити като греховни, но въпреки това до началото на 20 век в някои закътани предпланински селца, сукайното забраждане продължава да се среща. Характерният накит, част от традиционната женска носия в Габровско, Търновско, Ловешко, както и в Македония се състоял от много елементи и цената му достигала 800 гроша. А тези със сребърни или позлатени кръжила стрували още по-скъпо. Сокаят, който красял главите на омъжените жени бил всекидневен задължителен накит, въпреки тежестта му. Смятало се, че скрива младата невеста от уроки и зли очи. Сукайното забраждане посетителите на музея могат да видят през целия месец юли в изложбата "Накити през вековете", в която е представена и колекция от чапрази, известни още с името пафти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44