Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов храм отваря врати до хижа "Яворов“ в Пирин

Параклисът "Вси светии“
Снимка: Кети Тренчева

Неврокопският митрополит Серафим  ще освети новопостроеният храм "Вси светии“, изграден високо в Пирин до хижа „ Яворов“.

Идеята за  построяването на храм  местните туристи взели на заем от видяното в други алпийски държави. Харесало им, че хората  има къде да се помолят преди да тръгнат по опасните планински маршрути. Параклисът е  съграден изцяло от дарения – от труда на строителите до изработването на кръста и зографисването.  Четири от иконите са дело на най- добрия иконописец в Атон, руски дякон.  Вградените в  основите на храма камъни също са донесени от  Света гора.


Параклисът се намира, в подножието на природния феномен „Събиците“. Хиляди  гости от целия свят отсядат за кратка или по-дълга почивка на хижа „Яворов“ , която  миналата година  оглави класацията  на  високопланинските места за подслон в България. Очаква се  параклисът „ Вси Светии“ да привлече още повече поклонници на Пирин и планинския туризъм.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44