Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на хляба се провежда във великотърновското село Ресен

| обновено на 02.07.16 в 14:37
Снимка: Катя Чорова

Стотици обредни погачи, баници, сладки и солени тестени изделия бяха показани в кулинарна изложба по време на традиционния празник на хляба във великотърновското село Ресен. 18 фолклорни  състава от 11 села и градове в Северна България представиха  стари обичаи, народни песни и танци.
Детската фолклорна група "Ресненче", към читалището в Ресен показа обичая" Първо замесване".16-годишната Искра Калбанова  беше  в ролята на момата за женене, която меси Гергьовски хляб.

В село Ресен, което има над 2 000 жители, отглеждането на пшеница и производството на хляб са основният поминък на хората не само в миналото, но и сега. Затова един ден  в годината посвещаваме на  хляба, който е не само  ежедневна храна, но и като обредни погачи бележи раждането, празниците и края на всеки човек, казват в селото.

Традиционният празник  се провежда под мотото "Никой не е по-голям от хляба".

Организатори на празника са кметството и читалището "Народна просвета 1874" в село Ресен.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44