Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерактивен музей пресъздава историята на Търновград

Снимка: Катя Чорова

В средновековната крепост "Трапезица" във Велико Търново се създава интерактивен музей за историята на столичния Търновград и Второто българско царство. 

Новият музей се помещава в построената на "Трапезица" сграда за археологическа база, каза заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков
Това е интерактивен музей или по-скоро музей за съвременна интерпретация на културно-историческото наследство, което значи в това малко пространство да бъдат показани колкото се може повече неща за Второто българско царство. Това е направено чрез проектори, тъчскрин стени, има направен един 3D макет на хълма. И, за да не се губи тази носталгична представа за музей, има витрини, в които ще бъдат поставени артефакти, намерени на "Трапезица".

Предвижда се музеят да бъде открит през септември. Той се създава в рамките на проект за социализация на "Трапезица", финансиран с близо 3 милиона лева от азербайджанската фондация "Гайдар Алиев". По проекта вече са реставрирани част от северната крепостна стена и останките от три средновековни църкви. Изградена е близо един километър алейна мрежа, от археологическите обекти до панорамния асансьор, който ще изкачва туристите в крепостта. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44