Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата онкоболница в Панагюрище ще сключи договор с НЗОК въпреки противоречието със закона

| обновено на 04.07.16 в 17:22
Снимка: БГНЕС

Чрез договор, който ще бъде подписан с нова частна болница в Панагюрище, ще бъде осигурен достъп до медицинска помощ и лъчелечение на пациентите от Пазарджишка област. Това каза заместник-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса д-р Бойко Пенков.

Той беше потърсен за коментар по повод решение на Надзорния съвет, според което предстои сключване на договор между новооткритата болница и здравната каса, но е в противоречие със законови разпоредби. Според тях болница, открита след 31 декември 2015 г., няма право на договор с Касата през тази година.

Направена е оценка на потребностите, която показва, че в областта липсват структури за лъчелечение и медицинска онкология и затова договорът ще бъде подписан "по целесъобразност", каза Пенков. Той подчерта, че за тях се плаща за брой преминали пациенти.

Новата болница е правоприемник на досегашната общинска болница и ще работи по 86 клинични пътеки, увери Пенков. Искането на ръководството на новата болница за увеличаване на броя на клиничните пътеки е получило отказ от директора на Районната здравноосигурителна каса в Пазарджик.



Според последните промени в Закона за здравното осигуряване, болниците и дейностите, разкрити през 2016-а година, ще могат да получават финансиране от Здравната каса едва догодина.

От записаното в решението на Надзорния съвет става ясно, че изключението за болницата в Панагюрище е направено по предложение на директора на Районната каса в Пазарджик и е прието "по целесъобразност".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44