Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Тестовете, с които в България се проверява кръвта, дадена от дарителите, не улавят инфекциите в прозоречния период - времето, в което още не са се изразили, но вирусът или бактерията вече са налице“, пише МОНИТОР, цитирайки директора на Националния център по трансфузионна хематология доктор Николай Андреев. „Така може да бъдат пропуснати смъртоносни инфекции като хепатит и СПИН. Причината е, че маркерите, които се ползват в родните болници, или са от старо поколение, защото са по-евтини, или пък методологията е такава, че не хваща прозоречния период при инфекцията.“
„ГЕРБ подлага децата на наркотестове“, обявява ТРУД. Шефът на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов предлага всяко дете след 11-годишна възраст да бъде подложено на тест за наркотици в училище. „Най-важното е да съхраним учениците и да не се включват в мрежите на разпространение на наркотици. Ако не направим това, след време половината от децата, които са почти на 20 години, ще са наркозависими“, заявил Цветанов, цитиран от ТРУД.
„В България има върховенство на корупцията“, пише КАПИТАЛ DAILY, като се позовава на най-новия доклад на Центъра за изследване на демокрацията. „Корупцията е придобила системен характер, функционира като допълнителен данък за публични услуги, а държавните институции на практика са приватизирани от техните служители. По данни на Центъра близо 1,3 милиона граждани са засегнати от корупция годишно, а едва 120-150 дела стигат до повдигане на обвинение, което е едва 0,01 процента от всички случаи“, отбелязва вестникът.
„Подкупите се върнаха на нивото от 2000 година. Властта не се разпозна като виновник за стряскащата корупция“, пише СЕГА по повод на същия доклад. Вестникът отбелязва, че в изказването си за корупцията „като злоупотреба с власт“ президентът Росен Плевнелиев е пропуснал да коментира ролята на правителството, а вицепремиерът Меглена Кунева е използвала случая, за да „рекламира“ спорния си проектозакон, който мина на първо четене в парламента.
„Ново поскъпване от 49 стотинки без ДДС на кубик вода иска концесионерът „Софийска вода“ от 1 януари“, съобщава ДУМА. „Спрямо последното увеличение, което влезе в сила от 1 май тази година, исканата нова цена е с 32 процента по-висока“, отбелязва вестникът.
„Премиерът Бойко Борисов ще води бизнес делегация от над 15 фирми при визитата си в Иран“ на 11 и 12 юли, съобщава СТАНДАРТ. Ще бъдат подписани споразумения за сътрудничество в областта на малките и средните предприятия и в областта на инвестициите. Вече стана ясно, че нашата делегация ще търси в Иран купувач на изработеното от руската „Атомстройекспорт“ оборудване за неосъществения проект за АЕЦ „Белене“, припомня вестникът. Ще се обсъждат и възможности за алтернативни доставки на газ, твърди СТАНДАРТ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44