Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет птици от защитения вид „белошипи ветрушки“ бяха подготвени за пренасяне в колонията им в Сакар

Снимка: Венелина Попова

Десет малки птици от защитения вид „белошипи ветрушки“ бяха подготвени за пренасяне от Центъра на „Зелени Балкани“ в Стара Загора в колонията им в Сакар в присъствието на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Петгодишният проект се изпълнява с подкрепата на програмата LIFE на ЕК.

Последното гнездо на белошипите ветрушки е било открито в Сакар в началото на 90-те години. Птици от защитения вид са били пренесени от Испания в центъра в Стара Загора, където се размножават.

Самият проект е определен като един от най-успешните и е включен в класацията на ЕК, проекти, които имат трансгранично въздействие и постигат целите, свързани с опазване на биологичното разнообразие“, обяснява министър Василева.

След достигане на определена възраст малките птици се пренасят в изградения модел за адаптация и освобождаване в защитената зона „Сакар“ която е част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Досега в новосъздадената колония са пуснати около 300 белошипи ветрушки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44