Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева поема управлението на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

МОН дава на прокурор свои служители

| обновено на 05.07.16 в 17:35
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Меглена Кунева поема управлението на Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", а Министерството на образованието дава на прокурор свои служители. Сигналът е за конфликт на интереси и недобросъвестно усвояване на европейски средства.

Случаят касае идентичните проекти на три сдружения на стойност 1,5 милиона лева по програма "Подкрепа за предучилищно образование" на децата в неравностойно положение. Те са създадени непосредствено след обявяването на критериите за кандидатстване и са с едни и същи хора в управителните съвети. Започва дисциплинарна процедура спрямо оценителите от министерството, а одитният доклад е изпратен на прокуратурата.

Няма да бъдат сключени договори с тези три сдружения. Тече втора проверка за проектите от училищното образование, тъй като и там имаме сигнал за същите лица и ние искаме да знаем, има ли схема вътре или извън министерството. Че нарушения има, това е установено. Въпросът ни е дали те са резултат от недоглеждане, или е нещо по-сериозно.

Да се търси дисциплинарна отговорност от директора на центъра за контрол и оценка на качеството на образованието, каза Кунева.

Установен е конфликт на интереси при преподавателката Мадлен Христова, която е укрила, че преподава на седмокласници, а в същото време е била главен експерт по математика в центъра, където се изготвят изпитните тестове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44