Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС с право на вето по Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада

Снимка: БГНЕС

Българското Народно събрание ще има право на вето по Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. То ще трябва да бъде ратифицирано от 28-те национални парламента, обяви Европейската комисия /ЕК/.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада /CETA/ е вече договорено в детайли между канадското правителство и ЕК. Документът премахва митнически такси, урежда производствени стандарти и признаване на професионални квалификации, като насърчава инвестициите на европейския и канадския пазар. За да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран, но от месеци се води спор чия е компетентността – дали на столиците или само на европейските институции – Съвет и Европарламент.

Вместо да гласуват договора на правителствено ниво, някои лидери настояват по политически причини да се даде право на вето на всеки национален парламент.

Искането бе изпълнено с решение в Страсбург, обявено от комисаря по търговията Сесилия Малмстрьом.

Има риск дискусията за ползите от търговското споразумение да се „отрови“ с общите настроения срещу глобализацията, предупреди Малмстрьом. България и Румъния също заплашиха с вето, но по друга причина - защото канадските власти все още не свалят визовия режим за техни граждани.

Ако само един парламент откаже ратификация, сделката с Канада пропада. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44