Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват дейността на досегашния директор на АЕЦ "Козлодуй"

Димитър Ангелов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов съобщи в парламента, че е започнала проверка за дейността на освободения от поста директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов

Разследването е започнало след подаден сигнал от независимия депутат Георги Кадиев, който каза, че е получил папка с данни в офиса на партията си "Нормална държава":
За потенциални корупционни сделки в АЕЦ "Козлодуй", офшорна компания на Сейшелите, собственост на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй", договори, с които той като физическо лице е давал кредити на лица, с които АЕЦ е имала отношения. Преди мен за това са знаели поне няколко народни представители от ГЕРБ, поне един министър, поне един синдикален лидер, със сигурност и доста служители на АЕЦ "Козлодуй". За мен това е класически пример за политически чадър. За капак на всичко това вчера Българският енергиен холдинг освободи изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" с аргумента, че му е изтекъл мандатът. Пито-платено!

Освободеният директор на електроцентралата Димитър Ангелов разпространи позиция, в която отрича всички обвинения. Той е категоричен, че е напуснал поста по свое желание: 
Аз още преди два месеца предупредих министър Петкова и директора на Българския енергиен холдинг, че моят договор, изтичайки на 3-ти юли 2016 година, съм анализирал състоянието си и искам коректно да ги предупредя, че нямам намерение да го продължавам. Това е свързано с мои лични планове. Аз отдавна съм пенсионер.

Димитър Ангелов отрече твърденията, че е имал фирма у нас, или в чужбина. Той беше категоричен, че в периода, през който е бил изпълнителен директор в АЕЦ "Козлодуй", няма корупционни практики, което се доказва и от множеството регулярни проверки от компетентните органи. Ангелов посочи, че през мандата му е наваксано закъснението при изпълнението на проекта за удължаването на експлоатационния срок на ядрените мощности, като за Пети блок е осигурен и аванс от половин месец. По думите му финансовото състояние на централата е стабилно и има средства за изпълнението на проекта.
Димитър Ангелов остава изпълнителен директор до вписването в Търговския регистър на новото ръководство на АЕЦ "Козлодуй".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44