Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Държавата ще си отглежда чиновници още от университета, съобщава вестник Сега“. „Правителството ще привлича младите хора със стипендии, за да осигури попълнения за специалности, за които в администрациите не достигат експерти. Това предвиждат промени в Закона за държавния служител, гласувани от парламента вчера. От нововъведението ще могат да се възползват студенти в български и чуждестранни университети, завършили поне 3-ти курс. Според актуалния доклад за състоянието на администрацията делът на незаетите щатни бройки остава значителен - над 11 хиляди или 8,5 на сто от общата численост. Занапред чиновниците ще могат да стачкуват и ефективно, чрез преустановяване на работа, допълва вестникът.

Стандарт“ набляга върху изискването към кандидатите за чиновнически постове в бъдеще да преминават през тестове за постъпване на работа, организирани от Института по публична администрация.

„Връщаме 30 хиляди студенти от чужбина“, обявява във водещото си заглавие „Стандарт“. Вестникът цитира план на правителството, който цели България да догони европейските икономики. „В момента повечето наши младежи предпочитат след дипломирането да останат зад граница. Основният мотив за това е по-високото заплащане. Български компании обаче могат да ги привлекат, ако им предложат по-бързо кариерно развитие. Държавата трябва да създаде и възможности младите българи лесно да стартират собствен бизнес, както и да работят в държавните институции. За целта ще се създаде база от данни и списък с имейл адреси на студенти, учещи навън“, твърди вестник „Стандарт“.

„Популярните каси са извън контрол“, пише „Дума“. Няма институция, която да следи дейността на взаимоспомагателните каси, нито има ресурс да проверява всеки договор, пише вестникът като цитира председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

„Стандарт“ и „24 часа“поместват на челните си страници призива на премиера да преборим корупцията. „24 часа“ цитира Бойко Борисов, че след акциите на данъчните власти в Слънчев бряг, разпоредени миналия месец, в хазната са влезли „200 милиона лева повече от същия месец миналата година.“

Печатните издания съобщават за прокурорската проверка срещу доскорошния шеф на АЕЦ „Козлодуй“ по сигнала за нагласени търгове и за опровержението, разпространено от Димитър Ангелов.

„Труд“ твърди, че прокуратурата и ДАНС са предотвратили поръчка за близо 30 милиона лева за доставка на апаратура за контрол на неутронния поток на 5-ти и 6-ти блок на централата. Офертата била от украинска фирма, която нямала никакъв опит в изграждането на подобни системи. Заглавието на материала гласи: „Украинска фирма можела да превърне реактори в бомби. Опасна за АЕЦ „Козлодуй“ система на косъм да заработи.“

„Капитал дейли“съобщава в голямо заглавие на първа страница за първата виртуална сделка с природен газ от Гърция. Става дума за микроскопични количества - малко над хиляда кубически метра, но сделката е успешен тест за това, че подобен род търговия е възможен, а това ще намали зависимостта на индустрията от руския доставчик „Газпром“ и местния вносител „Булгаргаз“. Алтернативата стана възможна от края на миналия месец, след споразумение между газовите оператори на България и Гърция, припомня вестникът и допълва, че скоро такива сделки ще са възможни и от Румъния и Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44