Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови протести в САЩ, след като полицията застреля чернокож мъж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втора поредна вечер стотици протестиращи се събраха в Батън Руж, щата Луизиана, след като полицията застреля чернокож мъж. Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс заяви, че Департаментът по правосъдие, ФБР и щатската полиция разследват случая.

По-рано през деня видео на убийството породи бурни реакции сред обществото. В клипа се вижда как униформени са притиснали на земята мъж в района на малък супермаркет и след това се чуват няколко изстрела. В друг клип може да се види как офицерите изваждат някакъв предмет от панталона на загиналия, докато той лежи окървавен на земята.

Полицията в Батън Руж заяви, че във вторник вечерта са отишли на подаден сигнал за мъж, който продавал компакт дискове и заплашвал хора с оръжие. На разпространеното видео не може да се установи ясно дали жертвата е носила оръжие. Офицерите, които са участвали в инцидента, са пуснати в административен отпуск.

Загиналият е 37-годишният Алтън Стърлинг – баща на пет деца. Няколко часа след информацията за смъртта му ФБР пое случая, за да установи дали е имало нарушаване на гражданските му права или дали униформените са действали от расови подбуди.

През изминалата нощ в близост до малкия супермакет се събраха около 200 съпричастни, близки и приятели на Стърлинг. На мястото са се чували призиви за справедливост и познатият слоган "Животът на чернокожите е от значение".

Протести имаше и във Филаделфия, където около 70 души блокираха натоварен път.

Убийствата от полицаи на чернокожи е една от най-чувствителните теми в американското общество и редица афроамериканци губят надежда, че призивите им за справедливост имат някакъв ефект. Всяка година около1000 души биват убивани от полицаи. Значително по-голяма част от тях са чернокожи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44