Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сър Грийнсток: Съединените щати принудиха Великобритания да започне военни действия в Ирак прекалено рано

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски посланик в ООН, сър Джеръми Грийнсток, заяви, че Съединените щати са принудили .

След публикуването на доклада на Джон Чилкот за британското участие във войната в Ирак от 2003 до 2009 година, който заключава, че тогавашният премиер Тони Блеър е преувеличил заплахата, която представлява Саддам Хюсеин, и че военните действия не са били последната възможна мярка, Джеръми Грийнсток заяви, че Блеър е настоявал за резолюция на ООН в покрепа на инвазията. Грийнсток обаче уточнява, че тогава американската администрация е смятала, че това е просто загуба на време.

Бившият британски посланик в ООН изтъкна, че премиерът, кабинетът и той самият са смятали, че на оръжейните инспектори в Ирак трябва да се дадат още 6 месеца с надежда Саддам Хюсеин да отстъпи, преди да се предприемат бойни действия. Макар и президентът Джордж Буш първоначално да е подкрепял тази идея, по-късно под въздействието на други влиятелни американски фигури той е променил мнението си и е оказал натиск върху британците да влязат във войната, посочи Грийнсток. Британският генерал Тим Крос, участвал при изготвянето на плановете за войната, се присъедини към казаното от Гийнсток, като отбеляза, че хора като Доналд Ръмсфелд, министър на отбраната на Съединените щати по време на военните действия, не са искали и да чуят предупрежденията на Великобритания и на ООН за евентуалните последици от инвазията за Ирак.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44