Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три от язовирите в Старозагорско са в аварийно състояние

Снимка: БГНЕС

Три от язовирите в Старозагорска област са в аварийно състояние. Това са водоемите в селата Долно Сахране, Априлово и Хайдушко кладенче.

Инженерна експертиза ще реши дали да бъдат възстановени, или напълно извадени от експлоатация. В момента язовирите са изпразнени, обяви областният управител Георги Ранов.

Със своя заповед от март тази година той е разпоредил проверка на всички язовири и речни корита. Създадената комисия е проверила 54 обекта и е издала над 170 предписания. Не са изпълнени предписанията от миналата година за 24 язовира, частично са изпълнени за други 13. Голяма част от реките се нуждаят от почистване от наноси и растителност. Няма наложени санкции на кметове и собственици на язовири, съобщи Георги Ранов и добави, че това не е в неговите правомощия.

Под специален контрол е язовир „Копринка“, който се поддържа със 70 процента от обема му. За миналата година от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии са отпуснати 1,3 милиона лева за различни обекти в областта. Финансиране за тази година очакват други шест проекта на обща стойност 1,7 милиона лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44