Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП подкрепи идеята новият генерален секретар на ООН да бъде жена от Източна Европа

Снимка: БГНЕС

Европейският парламент подкрепи идеята новият генерален секретар на ООН да бъде жена от Източна Европа. 
Призивът се съдържа в доклад, изготвен от евродепутата Андрей Ковачев
Позицията беше гласувана в Страсбург на последната за сезона сесия на Европарламента. 
Българското правителство номинира директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова за наследник на поста на Бан Ки-мун. В доклада се призовава и за реформа на Съвета за сигурност на ООН. 
Ковачев отхвърли обвиненията на крайнодесни депутати, че е било искано от Великобритания или Франция да се откажат от постоянните си места в Съвета в полза на ЕС. 
Препоръките на ЕП ще бъдат изпратени на 28-те правителства от ЕС, които на 18 юли ще синхронизират позициите си относно предстоящата Седемдесет и първата сесия на Общото събрание на ООН.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44