Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече можем да прекратим договор с мобилен оператор срещу неустойка от три такси

Снимка: БГНЕС
От този месец вече е възможно предсрочно прекратяване на договора с мобилен оператор срещу минимални неустойки от три месечни вноски, дори да остава година и половина по договора.Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

При два от мобилните оператора -  "МТел" и "Виваком" - е прекратена практиката за двугодишен договор да се плащат вноските за целия оставащ период, ако предсрочно прекратим отношенията си с тях. Има постигнати и споразумения съдебно, по силата на които потребител не може да заплати повече от три месечни такси при прекратяването на договора:

Преди влизането в сила на тези споразумения, мобилните оператори претендираха, че трябва да се плащат всички такси, които остават до края на договора. Сега разводът е възможен на момента и то срещу заплащането на максимум 3 неустойки, обясни Маргаритов.

 С третия оператор  - "Теленор", все още текат преговори.

От комисията предупреждават да внимаваме при SMS-игрите на телекомите, които понякога  таксуват неправомерно.

Мобилен оператор, който изпраща SMS-и на своите клиенти и в тях упоменава, че, ако не желаете да получавате, трябва да се откажете, изпращайки някаква информация на определен номер и че ако не го направите,следващите SMS-и, които ще получавате по същия въпрос ще се таксуват, независимо, че те са ви изпратени от самия оператор, каза Димитър Маргаритов.

Това, според него, категорично е нелоялна практика. Съветът към потребителите е да следят съобщенията, които получават, и при нередности да сигнализират комисията.

Вероятността по случая да бъде сезирана  Комисията за защита на конкуренцията е голяма, каза Маргаритов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44