Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС започва процедура срещу Испания и Португалия за надвишаване на прага на бюджетния дефицит

Европейският съюз започна процедура срещу Испания и Португалия, която може за доведе до финансови наказания заради нарушаване правилата за бюджетна дисциплина.
Еврокомисията потвърди, че правителствата в Мадрид и Лисабон няма да изпълнят препоръките за съкращаване на държавните си разходи и ще надвишат прага от 3% бюджетен дефицит спрямо БВП. От няколко години Брюксел им поставяше условия и срокове да приведат бюджетите си съгласно правилата на Пакта за стабилност и растеж.

Днес документираме миналото, но все още да не се правят спекулации, предупреди комисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Той обясни, че евентуалните предвидени глоби срещу Португалия и Испания изискват първо решение на финансовите министри на правителствата:
Ако и когато Съветът потвърди липсата на ефективни мерки, Европейската комсиия ще бъде задължена по закон да предложи глоби и спиране на еврофондове. Дори и тогава сумите могат да бъдат занижени и дори сведени до нула, при изключителни обстоятелства за икономиката или обосновано искане от засегнатите държави.
Откакто беше приета реформата за финансова стабилност в еврозоната, никога досега правителствата не са налагали санкции за държава, която е в нарушение.

В понеделник по въпроса ще заседават министрите от Еврогрупата, а във вторник се събират всички 28 финансови министри от ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44