Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима полицаи са загинали, а девет души са ранени при стрелбата в Далас

Трима души са задържани за стрелбата по мирна демонстрация

| обновено на 08.07.16 в 15:28
Снимка: БТА

Двама снайперисти простреляха 11 полицаи, като убиха петима от тях. Стрелбата стана в Далас, щата Тексас, по време на мирни протести срещу убийствата на чернокожи от полицаи. Има и един ранен цивилен, който също е в болница, като трима от ранените служители на реда са с опасност за живота. По последна информация единият от заподозрените е бил "неутрализиран.“ Открити са две "съмнителни устройства.“

Президентът на Съединените щати Барак Обама е в течение на случващото се. В трагичната нощ полицията в Далас описа ситуация, при която униформените служители са попаднали все едно на бойно поле – обградени и уязвими на снайперистки огън.
По време на пресконференция на полицията в една бързо променяща се ситуация стана ясно, че заподозрените са планирали да убият възможно най-много полицаи. Трима души са задържани за стрелбата до момента.

Обграденият от спецчастите снайперист е бил прострелян от представител на подразделение на американската полиция, предназначено за изпълнение на опасни операции и отведен също в ареста. На мястото, където е бил задържан, полицията е открила подозрителен пакет, който се проверява за взривно устройство. Информацията беше разпространена в Туитър от полицейското управление в Далас.
Другият, който се издирваше и чиято снимка медиите разпространиха по-рано, сам се е предал. По-рано органите на реда показаха снимката на издирвания във връзка със случая, но без да казват дали е заподозрян. 
Мъжът на снимката, облечен в камуфлажни дрехи, носи оръжие през рамо, може би снайпер, какъвто знаем, че е бил използван за убийството и раняването на полицаите, посочи Дейвид Браун, шеф на полицията в Далас. 

Заради споменатата заплаха за взривяване на бомба в центъра на Далас, властите претърсваха града за взривни устройства. 

Поискахме помощ от ФБР и от Американското бюро за алкохол, цигари, оръжия и експлозиви, за да ни съдействат да открием и заподозрените, и взривно устройство, което смятаме, че е заложено в околността,
обясни шефът на полицията в Далас. 

СнимкаПолицията в Далас арестува и жена, която се е намирала в околността на гаража, където се укрива и в този момент друг заподозрян за стрелбата, посочи Браун:
В ареста има жена, която се е намирала близо до гаража. Тя е карала кола заедно с двама души, носещи камуфлажни чанти. Те са били отбити от пътя и спрени от полицаи, а сега и тримата са в ареста и се разпитват. Последните 45 минути преговаряхме със заподозрян, който откри огън по нас, крещейки, че краят идва и ще нарани още хора от нашите, както и че има още бомби – в гаража, по улиците на Далас, навсякъде, така че ние сме много внимателни в тактиките си, за да не пострада някой. 
Телевизиите прекъснаха редовните си програми и предаваха информации от разиграващите се драматични събития като показваха шокирани очевидци, тичащи изплашени хора и барикадиращи се служители на реда. Водещите с мъка съобщаваха за увеличаващия се брой загинали униформени.

Свидетели разказваха как са чули около 60 изстрела в края на една мирна демонстрация срещу убийствата на чернокожи от полицаи, на която е имало около 800 демонстриращи и около 100 охраняващи офицера. За разлика от предишни подобни протести, по време на които органите на реда носеха снаряжение за борба с безредиците, в изминалата нощ в Далас полицаите бяха заедно с демонстриращите и дори публикуваха общи снимки в интернет.

Кметът на Далас Майк Роулингс от своя страна говори за немислимото стечение на обстоятелствата: 
Все още престъплението е в развитие. Това е една сърцераздирателна сутрин – загубихме полицаи, служили гордо на своите съграждани.

Призовавам всички да се фокусираме върху полицейските служители в Далас и техните семейства – върху загиналите, но и върху ранените, които се борят за живота си в болниците. Нека всички да се обединим и да ги подкрепим! Не съм бил по-горд – притежаваме най-добрите сили и сме постъпили по правилния начин, спазвайки правата на гражданите за тяхната безопасност. Нека да се обединим като град, подчерта в изказване по медиите кметът.

Все още не се знае дали мотивът за замисляното нападение срещу полицаите в било в отговор на двата нелепи инцидента от тази седмица, при които чернокожи младежи загинаха от полицейски куршуми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44