Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снайперистът от Далас е разполагал с материали за бомби

Снимка: БТА
Снайперистът, който уби в Далас петима офицери и рани  други седем, е разполагал с материали за направа на бомби, сочат първите данни от разследването на инцидента. Заподозреният е заявил, че не е бил част от организирана група.
Стрелецът беше убит след няколкочасови преговори, когато спецчастите са детонирали бомба
Според властите заподозреният Майка Джонсън е бил ветеран от запаса, служил в Афганистан.  Американски медии цитираха негова декларация, в която като мотив на действията си той посочва убийствата на чернокожи от полицаи и отправя критики към движението  "Животът на чернокожите е от значение."

Официални представители обявииха, че мъжът е единстеният заподозрян за нападението, след като вчера имаше въпроси дали той е действал сам. Представителите заявиха още, че  според данните от разследването Джонсън е планирал атаката от известно време.

Кметът на Далас Майк Роулингс обяви, че "градът е в безопасност и е време да започне процесът по изцеление". До вторник знамената на федералните сгради ще са свалени наполовина в знак  на почиткъм паметта на жертвите.
Нападението срещу униформените започна в четвъртък вечерта местно време в края на мирна демонстрация срещу убийства на чернокожи от полицаи.Атаката, която доведе до най-големият брой жертви сред униформените от събитията от  11-ти септември насам, бе заклеймена от лидери и поддръжници на протестиращите за равни права,  като в същото време се появиха призиви за продължаване на мирните протести срещу стрелбата на служители на реда по афро-американци.
Междувременно президентът Барак Обама ще съкрати европейската си обиколка и в началото на следващата седмица ще посети Далас по покана на кмета.  В изявление от Белия Дом обявиха, че Обама ще продължи работата за сплотяване на хората, за подкрепа на офицерите и общностите и ще търси обща позиция чрез дискутиране на идеи за справяне с несъответствията на расова основа в правосъдната система. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44