Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

166 години от рождението на Иван Вазов

| обновено на 09.07.16 в 15:17

166-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов беше чествана с поклонение пред паметника му в София. Къщата - музей на поета приема посетители безплатно.

С цветя и със спомени за написаното от Вазов дойдоха хората да почета паметта му. Ако се загледате в паметника на поета, той сякаш следи с поглед хората, които минават покрай него, и вероятно и днес им говори:
Ако не беше Вазов, много неща от нашата история, близка и далечна, щяха да потънат в забрава.
Нищо от съветите не се следва, нищо от неговото верую даже не се споменава, освен по такива поводи и пак цитирайки него, а не себе си.
Поетесата Мирела Иванова каза, че за великия поет се говори само със сърце:

Освен към всички нас, българските граждани, Иван Вазов винаги с чистотата на своята поезия се е обръщал и към българските деца. Със стихотворението "Аз съм българче“ е благословил всяко българско дете.

Кандидат-първокласничката София Иванова рецитира: "Аз съм българче."
Много софиянци се поклониха и на гроба на поета, издигнат зад храма "Света София", където Вазов е пожелал да бъде погребан. Камъкът, донесен от  Витоша става част от самия паметник през 1956 година.  
Гранитът е твърд, не се разрушава. Морената ще остане вечна, така, както е вечно творчеството на Вазов.

Честванията по повод годишнината започнаха от родното място на Вазов - Сопот, от Радиното училище, едно от първите девически училища в България, опожарено по време на Руско-турската война и възстановено после. Девическото училище, както и много други места в Сопот, са описани в романа "Под игото" на патриарха на българската литература Иван Вазов. От името на Рада Госпожина - една от главните героини в книгата, учителствала в града, идва и наименованието Радино. В него бе показана обновената експозиция "Старият Сопот" с творби на племенницата на писателя - художничката Бинка Вазова, с картини рисувани през 30-те години на миналия век. Те са изключително ценни, защото на много от тях има сгради, които днес вече не съществуват. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44