Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посрещат патриарх Неофит в Силистра за Събор на Доростолските мъченици

патриарх Неофит
Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит и митрополити от Светия Синод от днес са на тридневно посещение в Силистра. Поводът е Съборът на Доростолските мъченици, който ще се чества за първи път в църковния календар на Българската православна църква. 

Години наред се е смятало, че доростолските мъченици са 12 на брой. Нови данни обаче разкриват, че те са повече, разказва протосингела на Доростолската митрополия отец Добри Чаков:

Оказа се, че те не са 12, а са 21. С благословията на Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий. Той внесе това искане в Светия синод - да бъде определена една Съборна служба на Светите Доростолски мъченици. Светият синод одобри и благослови паметта на Светите Доростолски мъченици да се чества на третата неделя след Петдесятница.

Сред малко познатите доростолски мъченици са светиите Дасий, Емилиян, Юлий и Марк, пред чиито мощи вярващите ще могат да се поклонят в силистренския катедрален храм "Св. Апостоли Петър и Павел.“ Посещението на патриарх Неофит в Силистра ще започне днес следобед. Той ще бъде посрещнат на границите на епархията при село Гарван и приветстван тържествено на централния площад. От 9 часа утре ще започне Светата литургия в памет на Доростолските мъченици. Съборната служба е написана от Атонски монах. В храма е поставена и икона с ликовете на Доростолските светии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44