Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия ще изпрати минимум 150 военни в батальона на НАТО в Литва

| обновено на 09.07.16 в 11:20
Дидие Рейндерс
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Белгия ще изпрати минимум 150 военни в състава на многонационалния батальон на НАТО в Литва, обяви външният министър на страната Дидие Рейндерс.

Организацията ще разположи 4 такива батальона в балитийските страни и Полша от началото на 2017 година.

От своя страна полският външен министр Витолд Вашчиковски каза, че въпросът за членството на Украйна в организацията е на фаза дискусия, но убедеността от необходимостта от присъединяване на Киев нараства.

Междувременно премиерът на Естония Таавай Ривас заяви, че лидерите на страните от Алианса не са обсъждали основополагащия договор НАТО-Русия. Според Ривас досега Москва няколко пъти е нарушила положенията на документа, но действията на Алианса съответстват на всички международни договорености.

Договорът беше подписан през 1997 година и целта му е да положи основата на партньорството между руската страна и организацията. В него е записано, че НАТО се задължава да не разполага значителни бойни сили в близост до руските граници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44