Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливенски лихвар получи присъда от З години затвор за даване на незаконни кредити

Снимка: пресцентър на МВР-Стара Загора

Лихвар от Сливен получи присъда от З години затвор за даване на незаконни кредити. Окръжният съд в града прати зад решетките Ради Марков, тъй като той не е притежавал разрешително и лиценз. 

Разкритите от полицията в Сливен 21 случая на даване на незаконен кредит от Ради Марков са за периода май-юли 2014 година. След 7-годишна присъда лишаване от свобода от 2010 г. на Брюкселския съд за трафик на хора, изнасилване и сексуална експлоатация, той е освободен предсрочно-условно. Завръща се в Сливен и започва да дава заеми срещу висока лихва, като за незаконната си дейност наема офис до Съдебната палата, който имитира кантора за недвижими имоти и изкупуване на земеделски земи. Лихвата на заемите е от 30 до 80% върху отпусканата сума. Между Марков и кредитополучателите са сключвани договори за изплащане на главницата ведно с договорената лихва. Получателите са предимно неграмотни хора от региона на Котел. Престъпната дейност е разкрита от служители на Община Сливен и МВР, които след претърсване на офиса, установяват реалното естество на работата. Ефективната 3-годишна присъда на лихваря, наложена от Сливенския окръжен съд, може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Бургас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44