Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Като акцент от завършилата вчера среща на натовските лидери, вестник СТАНДАРТ отбелязва, че „няма да участваме в новите батальони на НАТО“, които ще бъдат разположени в Полша и Прибалтика.

24 ЧАСА помества на челната си страница изявленията на президента и премиера след конференцията във Варшава. „Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона“, пише вестникът, цитирайки Бойко Борисов, а до този цитат е уверението на Плевнелиев, че флотилия в морето „няма и няма да има“. Общата оценка на съюзниците е, че след анексирането на Крим от Русия присъствието на НАТО в региона трябва да бъде подсилено. Конкретни предложения ще бъдат разработени до октомври, съобщи президентът.

От своя страна, премиерът ще предложи на европейските лидери Черно море да бъде зона без военни, където добивът на газ и туризмът „да цъфтят", пише СТАНДАРТ.

„Петдесет хиляди на ден тръгват към Гърция“, гласи заглавие в СТАНДАРТ. „Хиляди нашенци за пореден път предизвикаха задръстване на ГКПП Кулата - Промахон. Там в събота сутринта се извиха дълги колони от коли. Големи задръствания се образуваха и при пункта Маказа. В сезона на отпуските общият брой на автомобилите набъбва до 7 000 - 8 000 на денонощие, а пътниците са между 30 хиляди и 50 хиляди, твърдят пред вестника гранични полицаи. „Осезаемо е нараснал интересът към почивки на албанското море“, отбелязва изданието, като се позовава на туроператори от Кюстендил.

„Една от най-разпространените у нас професии - чиновник, ще отиде в историята“, пише още СТАНДАРТ. „Роботи и умни машини ще заменят обслужващия персонал в редица сектори - офиси, обществени институции, банки, магазини. Още в следващите пет години на пазара на труда се очакват съществени сътресения заради бурното развитие на дигиталните технологии. Сред най-застрашените професии освен чиновниците са тези на преводачите, данъчните консултанти, строителните работници, шофьорите. А дребните търговци ще станат жертва на онлайн сайтовете за покупки и продажби“, твърди вестникът, като цитира проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Според изпълнителния секретар на КНСБ Юлия Симеонова „все повече ще се търсят интернет анализатори, съветници по производителност“ и други „нови професии“. От есента ще заработят секторни фондове, които да плащат обучението на работници за новите нужди на трудовия пазар. Преквалификацията ще става в партньорство на бизнеса и и синдикатите с министерствата на образованието, икономиката и труда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44