Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Шарков: УМБАЛ "Св. Марина" във Варна ще извършва костно-мозъчни трансплантации на деца

Ваньо Шарков
Снимка: БТА

Варненската университетска болница "Св. Марина" ще извършва  костно-мозъчни трансплантации на деца, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Първите процедури ще бъдат извършени под наблюдението на руския проф. Игор Резник, който в момента ръководи научна лаборатория в университетската болница "Хадаса" в Йерусалим:

След като Министерството на здравеопазването финансира „Св. Марина“, и след като увеличихме финансирането за костно-мозъчни трансплантации при деца, сега го увеличаваме за костно-мозъчни трансплантации при възрастни, в „Св. Марина“ до дни ще бъдат готови с белите стаи, климатизациите и т.н. Проф. Резник, който е техен гост, заедно със специалисти от „Св. Марина“, започват да ги правят.

До момента единствената клиника у нас, в която се извършваше тази високоспециализирана дейност, е Специализираната болница по детска онкохематология в София. В последната година обаче работата й беше силно затруднена заради масово напускащите квалифицирани кадри.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44