Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Индъстри уоч“: Финансовото състояние на домакинствата в България расте два пъти по-бързо от БВП

Анализаторите на „Индъстри уоч“ са изчислили, че финансовото състояние на домакинствата в България расте с два пъти по-бързи темпове от брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната за последните 10 години. В последния си доклад изследователската компания извежда, че пазарът на жилища в страната още не може да се възстанови от световната финансова криза.

От 2005-та година досега финансовото богатство на българите се е утроило като абсолютна сума, надхвърляйки 65 милиарда лева в края на 2015-та, отчитат анализаторите от „Индъстри уоч“. Според тях това се дължи на склонността на домакинствата да спестяват и високите лихви по влогове и депозити до 2013-та година. В същото време жилищният пазар се е сринал с 38 % по време на световната финансова криза и към края на 2015-та е възстановил едва 8 % от тях. Чуждите инвестиции също драстично са намалели спрямо периода 2005-та - 2008-ма година, пише още в доклада на „Индъстри уоч“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44