Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна рехабилитацията на пътя до Рилския манастир

Епископ Евлогий: Необходими са спешни мерки за пропадналия път от манастира до гроба на Св. Иван Рилски

Рилски манастир

Започна рехабилитацията на пътя до Рилския манастир. Движението до светата обител е силно затруднено, въпреки временната организация на преминаване и сигнализацията.

Основният ремонт на 20-километровата отсечка беше отлаган три години, заради липса на финансиране. Натовареният трафик от коли и автобуси към манастира, който е най-посещаваният от туристи и поклонници обект у нас, създаваше сериозни проблеми в активния летен сезон и през зимата.

Започналата рехабилитация на пътя ще отнеме най-малко три месеца, а финансирането, което е близо 17 милиона лева, е осигурено от ОП „ Региони в растеж“, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Въпреки направената организация на движението и сигнализацията, преминаването на автомобилите е силно затруднено, тъй като има участъци с движение само в едната лента и тежка техника на фирмата-изпълнител.

Според игумена на Рилския манастир - епископ Евлогий, няма достатъчна информираност за ремонта, който е започнал в най-неподходящите месеци. Той е предложил в събота и неделя да се прекратяват ремонтните дейности, но това ще наруши срока за изпълнение, заявиха от фирмата. Епископ Евлогий настоява да се вземат спешни мерки и за пропадналия път от манастира до гроба на Св. Иван Рилски, където продължават активни свлачищни процеси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44