Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата във Варшава показва запазващото се ниво на недоверие между Русия и Алианса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Москва оценяват завършилата среща на НАТО във Варшава като най-противоречивата за последните години, а практическите решения, отразени в приетите документи, според повечето руски експертите са в остър дисонанс с многобройните призиви на световните лидери за диалог с Русия.

Противоречието се дължи на подхода, който е избрал Алиансът в отношението си към Москва: да съчетае диалога с Русия с политиката на сдържане чрез военни средства и усилване на отбраната на НАТО на границите с Руската федерация. В Брюксел и Вашингтон наричат този подход „Русия в 3D“, но не заради виртуалния му характер, а заради английската абревиатура DDD (dialogue -диалог, defense – отбрана, deterrence - сдържане).

Русия не възприема изказаните тези, че тя представлява заплаха за Запада. Според местните експерти приравняването й със заплахата от ИДИЛ от страна на НАТО показва, както казва Алексей Пушков, ръководител на парламентарната комисия по външна политика в Думата, че организацията се завръща към периода на Студената война.  

Според медиите в Москва, обещанието на НАТО да следи внимателно ситуацията в Черно море, Балтийско море, Средиземно море и Северния ледовит океан показва сериозното недоверие между Русия и НАТО.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44