Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ежедневието на средновековен Търновград" за първи път с международно участие

Групи за исторически възстановки от Румъния, Русия, Сърбия и Украйна са заявили участие в първия международен фестивал  "Ежедневието на средновековен Търновград", който ще се проведе в края на юли. В средновековната крепост "Царевец" те ще участват в пресъздаване на бита, занаятите и войнските умения от времето на династията на Асеневци. 

Осем групи от България и четирите от чужбина ще покажат от 28 до 31 юли на жителите и гостите на Велико Търново как е изглеждал животът в периода 12-14 век. В крепостта на средновековните български владетели те ще опънат палатки, шатри и юрти, ще готвят ястия по рецепти от тази епоха, ще тъкат и плетат и ще коват метал, за да представят старинните занаяти, ще демонстрират войнски умения в турнири с различни оръжия-копия, лъкове, арбалети и бойни метателни машини.

Посетителите ще могат да дегустират храната, да стрелят с лък, да си купят малки сувенири - предмети от бита, оръжия и облекла, изработени по средновековни образци. 

Организатори на международния фестивал,който е една от летните атракции за туристите от страната и чужбина, са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и Националното дружество "Традиция".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44