Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 села в Кърджалийско са заплашени от воден режим

Над 30 села в област Кърджали са заплашени от воден режим, заради лятното засушаване. Местните администрации имат готовност към тези населени места да бъдат изпратени водоноски.

През юли и август местните кладенци пресъхват и в повечето села се налага ограничение на водоподаването. Най-тежка е ситуацията в община Крумовград, където все още има места без водопроводна мрежа. Кметът Себихан Мехмед заяви:

В село Вранско винаги лятото дебитът на водата намалява. Такъв е и касузът в село Егрек, където водата постъпва по гравитачен път. Със сигурност карам вода в 7 - 8 села.

Воден режим очаква и жителите на 10 села в община Ардино, каза кметът Ресми Мурад:

На този етап с режим на водоподаване се задоволяват нуждите, но при необходимост имаме готовност да караме с водоноски вода.

6 от селата в Ардинско ще бъдат без вода заради отказ на ВиК да приеме и използва водопроводната мрежа. Причината е, че тя е изградена преди повече от 30 години и за нея в общината няма документация.

Вече е въведен режим на питейната вода в кюстендилското село Джерман. Кметът е разпоредил водата да се спира от 21.00 до 6.00 ч. сутринта. Водният режим се налага, тъй като повече от 2 месеца в района не са падали валежи и дебитът на единствения каптаж в местността Бела вода е паднал драстично. Освен това хората масово поливали градините си с вода от чешмите, въпреки забраната и глобите от 500 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44