Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Печатните издания тази сутрин обобщават резултатите от визитата на българската правителствена делегация в Техеран.
„Иран ни предложи доставки на газ“, съобщава МОНИТОР и цитира иранския президент Хасан Рохани да заявява, че „България е историческата ни порта към Европа“.
Коридорът за стоки и газ от Иран ще минава през Армения и Грузия. До 3-4 години ще получаваме синьо гориво през терминала в Александруполис“, обявява СТАНДАРТ.
„София и Техеран опипват почвата за енергийни сделки“, но „иранската страна не коментира евентуална покупка на руското оборудване от АЕЦ „Белене““, отбелязва КАПИТАЛ DAILY.
„Бойко предлага реактор, Иран купува пчелен мед“, гласи заглавието по темата във вестник ЗЕМЯ.
ДУМА цитира Националния статистически институт, който отчете спад от над 15 процента на износа на България извън Европейския съюз. Сравнението е на годишна база за първото полугодие. Стоките, при които е отчетен най-голям спад в износа, са цигарите и напитките - близо 40 на сто, отбелязва изданието.
„Износът се свива за трети пореден месец, като през май националната статистика отчита спад от 5,5 процента на годишна база“, пише по темата КАПИТАЛ DAILY. Спадът се дължи изцяло на държавите извън Евросъюза. Експортът към ЕС, за където са предназначени почти две трети от българските стоки, продължава да отчита стабилни ръстове от около 4 процента всеки месец. Освен това, понижението в стойността на износа се дължи основно на ценовия фактор, докато подадените обеми се увеличават, обяснява КАПИТАЛ DAILY.
„Новите и скъпи лекарства ще са по-евтини от 2017 година“, обещава от страниците на 24 ЧАСА министърът на здравеопазването Петър Москов. Министърът разчита, че до края на тази година ще бъде прието споразумение между 10 държави от Централна и Югоизточна Европа за формиране на общ орган, който ще преговаря с фармацевтичната индустрия за медикаментите, закупувани с публични средства. На този етап се обсъждат три основни групи, които ще бъдат обхванати от споразумението: „онкологични лекарства, за редки болести и най-общо скъпоструващи“.
Водещата новина в ТРУД е решението на Върховния административен съд да отмени изискването на здравното министерство към болниците да осигурят поне 700 квадратни метра площ за функциониране на спешните си отделения. Искът срещу „невъзможния“, по израза на вестника, стандарт бе заведен от общински и частни болници, сдружения и пациентски организации. Преди дни съдът отмени и друг елемент от реформата на Москов: разпитването на пациенти по телефона за удовлетвореността им от лечението по Здравна каса, припомня ТРУД.
„Въвеждането на минимални години за пенсиониране доведе до бум на новите пенсионери от сектор „Сигурност“ от началото на годината“, съобщава вестник СЕГА. „Пенсиониралите се военни и полицаи са с 220 процента повече спрямо първите шест месеца на 2015 година, показват данните на Националния осигурителен институт.“ Към юни са се пенсионирали близо 5 700 служители от силовите ведомства.
24 ЧАСА също цитира най-новите данни на НОИ, но с друг акцент: „За първи път от две години по-малко нови пенсионери“. За първите шест месеца на 2016 година новите пенсионери за осигурителен стаж и възраст са малко над 47 500 - с 2 500 по-малко от същия период през 2015 година. От 1 януари влезе в сила покачването на пенсионната възраст, припомня изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44