Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Плевен тръгва първият лъч на Националния туристически поход

Тази сутрин от Плевен по стъпките на Левски тръгна първият от шестте лъча на 22-рия Национален туристически поход. Участниците са над 200 от цялата страна. Останалите пет лъча потеглят в следващите дни, за да прекосят Балкана по различни маршрути и на 18 юли ще се съберат в Карлово за отбелязването на годишнината от рождението на Васил Левски. Пред "Хоризонт" участниците в похода споделиха:


- Първо, това е почит към Апостола. Подготовката на похода, провеждането на тематичните вечери, споменаването на неговите заслуги, духът, който той ни предава, е най-важното нещо, което споява всички участници  А ние преминаваме Централен Балкан, който е най-труден като природо-географски фактор. 

- Аз намирам за себе си някаква вътрешна сила и подготовка, която не мисля, че някога ще изпитам, защото знам, че Левски го е качвал това с цървули, едва ли не и с никаква информация за атмосферни условия и т.н. Планината е място, което наистина отсява хората, остават само силните. Този човек е бил може би най-силният българин някога. Начинът, по който е срещал или не е срещал подкрепа от своите събратя българи и все пак е продължавал, и се е борил за една кауза. Всеки трябва да има някаква такава кауза, за която е готов да умре. 

Най-възрастният участник в похода “По стъпките на Апостола“ е 70-годишният Васил Чардаклиев, потомък на Левски, а най-малкият е само на 8 месеца. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44