Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На съвета Русия-НАТО Москва иска да дискутира плановете на алианса за система ПРО в Европа

Снимка: Архив

Русия възнамерява да постави на заседанието на Съвета Русия-НАТО за обсъждане въпросите, свързани с военната активност на алианса и засилването на военното му присъствие на източния фланг, както и последствията за европейската сигурност. Москва смята да инициира и дискусия по внесения от Хелзинки „План Ниинистьо“, носещ името на филандския президент  за повишаване на авиационната безопасност в района на Балтийско море, както и да акцентира върху рисковете за стратегическата сигурност, възникващи в резултат на продължаващото изграждане на системата ПРО в Европа. Това очерта като основни теми официалният представител на руското външнополитическо ведомство Мария  Захарова.
Предвижда се Москва и алианса също да обсъдят обстановката в Украйна, ситуацията в Афганистан и регионалните терористични заплахи, уточниха още от руското външно министерство.
Отношенията между Москва и Алианса се влошиха през март 2014 г. вследствие на анексирането на Крим от  Русия и конфликта в Източна Украйна. Тогава бе прекратена работата на Съвета Русия-НАТО, който се събра за първи път през април тази година.
Плановете за разширяване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа бяха критикувани многократно от Москва през последните месеци. Руските власти подчертават, че не търсят изостряне на конфронтацията с алианса, но са готови да предприемат адекватни ответни мерки срещу действията на Запада.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44